2010-02-26

VEM VARE?

Ny Teknik skriver att någon har klagat till EU om FRA

Det finns tydilgen någon lag inom EU som lägger hinder ivägen för kränkande av medborgarnas rättigheter.
Nu får Sverige en del jobbiga frågor att svara på och EU skyddar vem det var som skvallrade.

Reinfeldt kommenterar:
Vem vare? Vem vare?
Säg vem det fucking var som klaga?
Vad ska vi göra med vår fucking utrusting?


Eller nä, så säger han inte, men det är tanken som räknas.

Vi får väl se vad Sverige ljuger ihop för svar. Blir de offentliggjorda? Kan HAX eller nån förklara för oss politiska dyslektiker?

Jag undrar om inte det där med att EU lägger sig i svenska lagar kanske inte är så dåligt egentligen. Vilken kan vara nästa lag som åker dit?

Jag skriker bara "FORE!" och tittar glatt på

Opassande och Satmaran är förstås redan på hugget.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , ,

2010-02-25

Färre tittar på nedladdad film

Henrik Ponten

Akta er alla otrogna


Henrik kommer att slå er med sin sko!


Fler om Bagdad Bob:s gäng:
Integritet, Olofb, Infallsvinkel, Farmor Gun, Magnihasa

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , ,

2010-02-23

Anna Anka försöker desperat att bli bortglömd

Jag begriper inte hur jag hamnade på den här artikeln, men den är värd att analysera.

Anna Anka har nämligen äntligen tröttnat på uppmärksamheten hon fått via TV och hoppas på att bli bortglömd.

För att lyckas med det har hon därför både startat en egen TV-serie och ska vara med i Let's dance med utröstningsimmunitet.

Hjärtliga lyckönskningar, Anna! Det lär säkert funka, you got your ducks in a row!

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , ,

2010-02-22

Strömavbrott

Jag har just nu strömavbrott. Trodde först att det var någon ny Sarcozy-lag som trätt i kraft för jag skriver el-aka bloggar med el-drivna datorer, och att el-leverentörerna ska ta större ansvar mot samhällskritiska hot. Eller nån IPRED i el-variant. Man skulle ju inte bli överraskad direkt.

Kom precis fram på elbolagets kundtjänst, trots att efter en halvtimme var det fortfarande "MÅNGA före dig i kön"
Tydligen är det tusentals drabbade, och det är geografiskt begränsat. Jag kan pusta ur lite. Det är förmodligen bara att det kommit snö eller något annat de inte kunde vara beredda på. Reinfeldt får informera elbolagen om Vintern när han är klar med SJ.


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

A-lagarna på den slutna Anstalten

FRA står ju för Försvarets Radio Anstalt.
Är det inte dags att byta namn på FRA snart? Det är ju lite missvisande.
'F' utgår ju då det inte verkar ha så mycket med försvar att göra.
Och 'R' som i radio hör ju inte heller dit.
Det är troligt att det är nån sorts Anstalt fortfarande, men inte direkt en öppen Anstalt.
Så, jag föreslår att vi hädanefter kallar FRA för kort och gott "Anstalten", eller bara "A"?
Alla varianter av de avlyssningslagar som straffarbetarna på Anstalten får i uppdrag från alla inhemska och utländska myndigheter och företag kan hädanefter kallas för "A-lagarna"

På så vis undviker man alla missförstånd.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , ,

2010-02-21

Höj portot NU!

Jag stör mig en aning på dessa klämkäcka vykort från Posten som säger "snälla se till så jag kan komma fram med bilen hela vägen till din fula brevlåda så jag slipper gå 30 cm genom en plogvall som kommunen plöjt upp senaste halvtimmen".

Nu har jag ju tackat nej till reklam, men fortfarande måste jag ju kunna tillgodose mig exempelvis all obligatorisk Super-Viktig kristen samhällsinformation, samt kommunens faktura-avgifter för att tömma det sopkärl de plogat in i en snöhög som skulle få Keops att bli lika grön av avund som en spyfärdig miljöpartist bakom en etanoldriven SL-buss, eller för den delen lika grön som den regnskog som plöjts ned för att framställa drivmedlet till densamma. Men det där ska jag irritera mig över vid ett senare tillfälle.

Visserligen har jag gått ur svenska kyrkan, men de har ju fortfarande en hel del som ännu inte orkat gå ur, och när jag räknar efter har jag betalt tiopotenser mer som slapp oj-jag-är-visst-med-i-kyrkan än som guldpirat. så de borde ha råd att betala ett högre porto för de där extra 30 centimetrarna till min brevlåda.

För övrigt är det 30 centimetrar till mitt sopkärl också, och jag kan lämna luckan öppen så kan posten kasta extremistisk religiös propaganda direkt där istället utan att behöva gå ur bilen.

Tacka vet jag piratpartiet, de skickar sina mail digitalt istället. Men förståndighet räknas inte som viktig samhällsinformation. Vilket det inte är. Att skapa ett förnuftigt samhälle är kontraproduktivt för de som styr.

Höj portot med en spänn om det behövs, det borde innebära att denna 30cm breda snövall som tar 2 sekunder att gå över, med ett medel av 10 onödiga brev, skulle innebära 70 spänn, vilket för den klämkäcka post-tanten innebär 126000 kronor per timme. Det är det väl nästan värt?

Orkar inte korrläsa, sorry. Nu ska jag ut och skyffla fram resten av min miljöbil, som inte går på nyskövlad regnskogs-etanol utan är en hybrid och därmed miljövänlig på Riktigt. Amen

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

2010-02-20

Amnesty starkt kritisk mot Svensk övervakning

Amnesty kritiserar nu att Sverige exporterar sin kompetens till Libyen avseende att avlyssna flyktingar (på FRA-språk: "mycket ovanliga utlänningar")

Även inom EU växer kritiken nu att Sverige exporterar brott mot mänskliga rättigheter till länder utanför EU.

Birgitta Ohlsson har analyserat problemet och förklarar: "I dag kan man säga att Europa har världens mest välutbildade hemmafruar. Det är absolut inte okej."

Får se om nån kan tolka artikeln bättre, själv måste jag läsa om en gång tror jag.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2010-02-19

vilse i tid och rum

Oj, nu har jag hittat hur man ställer om så iallafall blogger.com skriver rätt tid och plats på mig, så man hamnar rätt i alla sociogram och blogg-saker istället för ett halvt dygn efter.

Hur nu det går till då jag var inställd på nån USA-tid borde jag åtminstone hamnat fel åt andra hållet, och hade folk kodat saker rätt hade jag hamnat rätt ändå. Eller så är nåt annat paj, det märker vi.

Själv är jag givetvis fortfarande vilse i tid och rum men där finns inga inställningar att korrigera, och minns från min barndom att jag fick höra att jag hade dålig inställning.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , ,

Korrekt ny information om FRA i ordnad form

På grund av min förra bloggpost har jag gjort tokigt noggranna efterforskningar, dvs forskat efteråt istället för före.
Jag vill ju ha korrekt ny information om FRA så jag inte sitter och svamlar om gamla sanningar som numera är myter. Jag tror mig ha hittat rätt källa genom att helt enkelt googla.

och jag hittade då följande:
http://www.fra.se/faq_ny_lag.shtml
...alla myter som frodas om FRA. Korrekt ny information om FRA kommer bara ut i ordnade former.

Skönt. Jag förutsätter iskallt att FRA själva räknas som en ordnad form, och kan därmed okritiskt tillgodose mig och referera lite ordnad information till er andra som inte orkar efterforska själva, men ni kan ju fördjupa er genom att följa länkarna.

En av mina frågeställningar i förra bloggen var om trafikstråken fanns kvar, men ordet nämns bara en enda gång på FRA:s hemsida enligt en annan google sökning. Så trafikstråken är nog på väg bort, vilket är positivt eftersom det var så hemligstämplat att de inte ens själva visste vad det var, utan något som uppdragsgivarna definierar godtyckligt.

För att kunna uppfylla uppdragsgivarnas inriktning och underrättelsebehov kommer FRA att behöva vara mycket selektiv i vilka trafikstråk i den internationella trafiken man fokuserar på.

Vidare kan vi som hederliga ursvenskar vila lugnt, de gör ett fullkomligt rasistiskt urval innan de börjar samla uppgifter, vilket iallafall lugnar mig personligen:

FRA samlar inte uppgifter om ”vanliga svenskar” utan om ”mycket ovanliga utlänningar”, vilket kan ha betydelse för läckagerisken.

Det känns även som lokala pizzeriorna klarar sig, de känns som rätt vanliga utlänningar.

Lite längre ner på sidan tar de dock och helgarderar sig med: Men ringer du till en känd terrorist så blir förstås situationen annorlunda.

För säkerhets skull ska jag nog sluta ringa och beställa pizza, och istället gå dit, ifallatt de är ovanliga utlänningar. Törs man fråga eller känns det ofint? De är nog rätt ovanliga då de bor i Sverige, vilket de flesta utlänningar inte gör.

För säkerhets skull ringde jag nu FRA för att kolla upp några telefonnummer till utlänningar som jag brukar ringa för att se om de var avlyssnade. Damen som svarade på FRA sa att de inte håller på med telefonavlyssning alls. Ytterst märkvärdigt svar. Förmodar att damen inte var i ordnad form idag, men hon lät trevlig. Undrar om hon läser min blogg, då den är en utländsk företeelse.

Eller är den det?
Enligt FAQen definieras företeelse som "t.ex. en kemisk substans som kan användas vid framställning av kemiska vapen". Och det är sådant de avlyssnar. Och visst har min blogg ett ovanligt lågt pH-värde, men inte kan man väl ha ord som vapen? Senast jag hörde någon som drog till med "kemisk substans" var under Piratebay-rättegången, kan det ha nåt med det att göra?

Hursomhelst, FRA vet inte med säkerhet om de avlyssnar telefoni eller inte, men med säkerhet avlyssnar de radiotrafik. Detta är ett obestritt faktum, då jag glömde fråga damen, vilket jag borde gjort då jag uteslutande ringer mina ovanliga utlänningar på pizzerian från mobilen.

Nåväl, nu till kablarna.
http://www.fra.se/kabelaccess_info1.shtml


Idag går 95% av all gränsöverskridande kommunikation via kabel. För att vi ska kunna fortsätta producera underrättelser till våra uppdragsgivare är det nödvändigt att vi även kan inhämta trafik via fiberkabel.


Jag trodde ju det var mer, men jag är inte i ordnad form, så vi litar på FRA där också förstås.

Sammantaget finns det med andra ord en bra bit över tusen signalbärare med trafik som passerar Sveriges gräns. Av dessa drygt tusen signalbärare får FRA bara tillgång till några enstaka fibertrådar.

Idag missar de ju 95% av trafiken, och det är inte bra, så de måste börja lyssna i kablarna, men bara i c:a en av tusen av fibrarna, alltså 0.1% av kabeltrafiken och därmed 0.095% av den totala trafiken.

Det är ju fantastiskt, då missar de således bara 94.905% av trafiken mot tidigare 95%. Rikets säkerhet känns plötsligt mycket säkrare.

Hursom helst, om vi återgår till just den där fibern där informationen om alla utländska företelserna skall gå. De kanske byter fiber ibland, vad vet jag. Alltså, jag förtusätter att de inte bara drar lott, utan att de i god tid får reda på exakt vilken fiber som skall utnyttjas, så de hinner begära tillstånd etc. De behöver även på förhand i god tid känna till exakta sökbegrepp också.

FRA väljer sedan ut relevanta delar av trafiken med hjälp av specifika sökbegrepp som Försvarsunderättelsedomstolen har godkänt.

Dessa är mycket exakta, så FRA måste i princip veta exakt innehåll på meddelandet som skall skickas från vem och till vem, för att de ska kunna filtrera ut meddelandet. När detta automatiskt sorteras kontrolleras meddelandet manuellt, för att se om innehållet verkligen är exakt det som det skulle vara. Sedan kopplas fibern genast ut, och FRA återrapporterar till sin uppdragsgivare något som jag gissar är antingen "JA, meddelandet kom" eller "NEJ, vi missade, hann inte, skicka mer pengar"

Så det verkar vara idiotsäkert, och vi kan andas ut.
Det hade förvisso varit ännu mer idiotsäkert om man hoppat över FRA i hela proceduren, då uppdragsgivaren redan vet exakt vad som kommer att skickas, från vem till vem, samt när, och att de uppenbarligen vet detta mycket tidigare än när FRA då det måste hinna godkännas i domstolen innan FRA får veta det, och domstolar är inte direkt kända för att vara snabba, iallafall inte riktiga sådana.
Hoppar man över FRA, så slipper vi riskera att de missar meddelandet.

Avslutar med lite information i oordnad form från SvD:
FRA:s avlyssning dröjer

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

FRA:s experter hävdar att FRA:s avlyssning är meningslös

Enligt experterna Magnus Sjöberg och Robin Blokker från FRA:s informationssäkerhetstjänst är det vanligast att den som utför en IT-attack mot någon inte ens befinner sig i det land IT-attacken kommer ifrån och således är FRA:s avlyssning av kablar mellan Sverige och utlandet helt meningslös, då de inte ens kan spåra ifall attacken kommer från utlandet eller från Internet-Cafét runt hörnet.

De hävdar att hackers springer runt med bärbara datorer och kör på andras nätverk, så att kopplingen IP-nummer och person fungerar ju inte, och de kriminella är ospårbara. Både Magnus och Robin har ju suttit på FRA i över tre år, och har ett förflutet i verkliga livet med bra meriter och erfarenhet av Internet samt ett gediget intresse av säkerhet. Det är synd att de som beslutade om IPRED inte frågade dessa experter, men Sveriges styre håller hårt på traditioner i alla viktiga beslut.

– Hackare är ofta väldigt smarta. De sitter med en bärbar som inte innehåller någonting illegalt och fjärrstyr attackplattformen som ofta står i ett annat land, säger Robin Blokker. På det sättet behöver de bara tillgång till ett olåst trådlöst nätverk med internetuppkoppling. Om någon skulle lyckas spåra attackplattformen och från den leta vidare skulle de bara hitta en ovetande stackare vars nätverk använts som accesspunkt.

Och det lär finnas många sådana stackare i Sverige med tanke på hur långt fram vi hittills har legat avseende Internet-penetrationen.

Vill man skydda Sverige mot IT-attacker är det alltså företagen själva som måste stå för säkerheten och kan inte lita på att nån annan gör det åt dem. Eftersom FRA själva förra året fått erfara en äkta IT-attack som de inte kunde hantera utan deras system gick ner på knä snällt som en vältuktad pudel vet de vad de pratar om och jag tror dem.

Så, kontentan av experternas uttalande är att FRA-lagen inte ger något som helst skydd mot några som helst IT-attacker/yttre hot. Synd bara att IDG glömde fråga om de ändå måste koppla in dessa, i detta avseende värdelösa, avlyssningskablarna, och isåfall om nån berättat för dem varför.

Senaste anledningen jag hörde var iallafall att det skulle skydda mot utländska IT-attacker, men jag har som sagt inte orkat hålla mig uppdaterad på sistone, de kan ha ändrat sig till att de ska skydda oss mot utländska spindlar i bananlådor. Finns trafikstråken kvar? Jag måste läsa på lite känner jag, men först måste jag sjunga en visa.

Hå hej med farbror Frej!
Hej alla barn nu blir det wärsch-program,
titta nu här vad farbror Frej tar fram,
en liten IPRED och nu ska ni höra
vad man med en liten IPRED kan göra.
Fråga FRA och snippelislut
så har vi gjort arbetslös privatsnut!

(ok, tungan snubblade lite där på slutet, men det får duga)


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

2010-02-18

(M)ord och inga (be)vis(or)

(ursäkta den överdrivet fåniga bloggposttiteln)
En annan sak jag störde mig på i samma nyhetsprogram som triggade bloggen jag skrev här nedanför eller till höger eller var den kan ha hamnat, var rapporteringen om mordet på Hamasledaren Mahmud al-Mabhuh. Jag hoppas det var själva rapporteringen som var dålig, och inte verkligheten bakom. Tyvärr är jag inte så insatt i ärendet. Är verkligheten så här dålig?

Dubaipolisen hävdar att de har bevis för att det är Mossad som ligger bakom.

Detta väcker starka reaktioner från många länder i EU.
Alltså inte det att Mossad härjar runt i världen och lönnmördar folk, utan att de tydligen hade falska EU-pass.

Israel förnekar givetvis.
Alltså inte att Mossad utförde mordet då, utan de förnekar att det finns bevis.
Men, ja, det var väl det som var vitsen med falska pass?

Sorry, hittade inga hela klipp, i det här klippte de bort slutklämmen med bevis-förnekelsen.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , ,
, , , , ,

Gamlingar förstår ingenting

Såg just på nåt nyhetsprogram där de intervjuade en äldre dam som blivit drabbad av tågförseningar, och hon förstod inte varför dagens tåg inte klarar av den kalla vintern, när det inte var problem för 40 år sedan.

Givetvis beror det på att den globala uppvärmningen inte går så fort som förväntat, så den tekniska utvecklingen ligger hästlängder före.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

2010-02-17

Ryktet om min död är kraftigt överdrivet

Det blev bara för mycket ett tag. Jag drabbades av en släng blogg-apati och uppgivenhet på grund av allt som gått snett i världen. Men jag har hämtat nya krafter genom att i smyg läsa andras bloggar, skrivna av folk med en imponerande uthållighet och envishet. Och allt har ju inte gått åt skogen, faktiskt. En stor eloge till er alla som stod kvar på barrikaderna medan jag gömde mig under en sten och petade djupt i naveln. Tack alla bloggare och piratpartister! Ett extra stort tack till satmaran som iallafall för mig är den uteslutande största omvärldsbevakaren, nyhetförmedlaren och inspirationen.
Det finns så mycket jag vill skriva om, och jag känner det är på väg ut. Jag vet inte ens i vilken ände jag skall börja. Men det börjar snart. Mycket snart...

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , ,