2010-04-05

Staten och kapitalet sitter i samma jävla fåniga båt och sjunker utav helvete

Igår höll jag på att skriva en blogg, men som tur är väntade jag tills jag lugnat ner mig.
Idag har jag lugnat ner mig. Igår var jag sur, idag är jag sansad och rationell.

Jag skulle nämligen åtnjuta den fantastiska låten "staten och kapitalet". Antingen med Ebba grön, eller med Blå tåget. Eller båda.

Dessa har tidigare varit med i mitt mp3-arkiv, innan spotify kom till och jag raderade allt. Spotify är så mycket smidigare, och jag känner att kulturskaparna (alltså de som skapar kultur, inte de där vilsefarna fåntrattarna som startat nånting liknande en hemsida med samma namn) får lite pengar av mig.

Och vad uppdagades då?

Jo, nån jävla skivbolagsdirektör med åtskilliga tiopotenser högre BMI än IQ har varit och snedklickat och sumpat bort all ebba grön och all blå tåget från spotify?
Är det censur eller bara allmän vanvett?

Kan det vara så att Kinas västligaste provins censurerat den?

Eller är det USA:s östligaste delstat som fått en infektion av upphovsrättsviruset?

Nåt utav det är det, banne mig, men jag vet inte vilket.

Det enda jag vet med säkerhet är att rättighetsinnehavarna är absolut största hotet mot legala nedladdningstjänster, men de är så obeskrivligt korkade att de inte begriper att folk begriper hur korkade de är som inte begriper att folk fattar att de inte begriper hur korkade de är.

Som tur är hade jag ett digitalpiano till hands och spelade låten själv. jag spelade dessutom in den. Så FFFFFUUUUU!!!!

Men vad är det för klappträ som innehar upphovsrätten för denna låt, och hur fick den tag på den?

Jag ger upphovsrättsinnehavarna till "Staten och kapitalet" exakt en jävla månad på sig att lägga tillbaka låten på Spotify, annars förklarar jag jihad på era IQ-befriade ärschlen! Så senast den femte maj ska den fanimej ligga där, ok!?

Och var jävligt tacksamma att jag inte skrev den här bloggen igår när jag var sur, då hade ni fått höra ovett!

Nu spelar jag ju piano lika falskt som reinfeldt spelar stadsminister, så kan nån langa en bra torrent-url till ovan nämnda låt så var vänlig lägg den i comments.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

http://thepiratebay.org/torrent/4380106/EBBA_GRON-BOXEN

Glöm inte aktivera VPN tunneln.

Anonym sa...

Hej ! http://thepiratebay.org/torrent/4380106/EBBA_GRON-BOXEN

eller http://thepiratebay.org/search/ebba%20gr%C3%B6n/0/99/0

surgubbe sa...

Anonym: tack!
Anonym: tack!

Johan Ronström sa...

http://thepiratebay.org/torrent/4009447/Bla_Taget_1969-1974_%28192_kbps%29

Stefan sa...

Blå tågets Den ena handen vet vad den andra gör finns på plattan Brustna hjärtans hotell. Det här verkar vara ett bra alternativ:

http://thepiratebay.org/torrent/4589926/GunderHagg___BlaTaget__4_album

Sen tycker jag att det var lite naivt att tro att spotify skulle lösa några problem...

surgubbe sa...

Johan Ronström: tack!

surgubbe sa...

stefan: ja, förlåt, jag var naiv. vad kan jag säga? jag trodde ett tag att upphovsrättsindustrin skulle acceptera utvecklingen och vilja skapa andra legala tjänster vid sidan av piratebay. jag hade fel. jag har fått mitt straff för min extrema dumhet. stop rubbing it in, ok?

Anders (omfrihet) sa...

Föredrar Leif Nylén och Christian Engströms version, framförd av Johan Bakke:
http://www.youtube.com/watch?v=EQ2dPaazLps

Har den som MP3 men hittar den tyvärr inte längre på Bakkes blog. (404 response)

Sharpless sa...

Det som stör mig mest vad gäller Spotify är inte att de saknar musik (det tror jag väl knappast att någon förväntat sig). Men att de konstant minskar ner musikutbudet mot senaste tio-i-topp-listan. Inte mycket bra musik som finns kvar nu

Christian Engström (pp) sa...

Texten till min version av låten finns här: Staten och kapitalet i piratversion.

Att staten och kapitalet sitter i samma båt, så att ett fåtal stora företag dikterar lagstiftningen, och staten lydigt hjälper till, är precis vad det handlar om.

Joacim sa...

Fast just den här gången är det kanske inte så farligt och inte handlar det om censur. Såhär skriver Andres Sehr på Spotify om Nationalteatern, KSMB och Ebba Grön:

"Those artists are on the label MNW which was recently sold to Universal. As they rights are changing hands the music was removed but it should be back up in the near future via Universal."

Så hav förtröstan och visa lite tålamod så är de snart tillbaka så fort en ny leverantör är fixad. Eller ja jag inbillar mig ialla fall att Universal förstår att de inte borde sumpa sina chanser med Spotify.

Stefan sa...

@Joacim
Tack för att du belyser problemet så tydligt.
Det handlar egentligen inte om Ebba Grön, Blå Tåget eller någon annan specifik artist.
Det handlar om att någon annan kontrollerar vad jag får lyssna på, se på eller i allmänhet vilken information jag får komma åt och under vilka villkor jag får göra det.
Det handlar också om att spotify är en centraliserad tjänst och som sådan en single-point of failure. Om spotify av någon anledning inte är åtkomlig eller bestämmer sig för att bara ha folkmusik från yttre Mongoliet eller bara senaste top-listan, för min del är de två helt ekvivalenta, så är alla de som hellre lyssnar på något annat ganska rökta...
Centraliserade tjänster där någon eller något kontrollerar villkoren för vem som får komma åt vad var möjligtvis acceptabla för sisådär tio år sen. När vi har hyffsad nätverkskapacitet i hemmen så faller hela den iden. Grundförutsättningarna har ändrats, antingen följer industrin med eller så dör den, några andra alternativ finns inte. Sen kan kanske spotify fylla en funktion under omställningen eller som palliativ vårdinrättning men på lite sikt kommer de försvinna eftersom deras affärside är dödsdömd.

Stefan sa...

@surgubben
Sorry, det var inte meningen att vara elak ;)
Men å andra sidan så har du fått en ordentlig samling Ebba Grön och Blå Tåget. Kanske finns det något mer än staten och kapitalet som kan vara lyssningsbart.
Jag ska nog dra hem de där två jag med, alltid hittar man något nytt.

surgubbe sa...

Joacim: Ah det är så det funkar inom upphovsrättsindustrin. Man stänger av allt medan man sätter tummen i sin favoritkroppsöppning och funderar lite.
Är det likadant med patent tror du?
Man får va glad man inte har pacemaker.

surgubbe sa...

verkar som att blå tåget är tillbaka "den ena handen vet precis vad den andra gör"
eller så stavade jag fel innan i mitt ursinne.

hursom. ebba grön är fanimej inte tillbaka med låten, vad göra???

andra låtar har de.

censur censur, whatever you say