2010-02-19

FRA:s experter hävdar att FRA:s avlyssning är meningslös

Enligt experterna Magnus Sjöberg och Robin Blokker från FRA:s informationssäkerhetstjänst är det vanligast att den som utför en IT-attack mot någon inte ens befinner sig i det land IT-attacken kommer ifrån och således är FRA:s avlyssning av kablar mellan Sverige och utlandet helt meningslös, då de inte ens kan spåra ifall attacken kommer från utlandet eller från Internet-Cafét runt hörnet.

De hävdar att hackers springer runt med bärbara datorer och kör på andras nätverk, så att kopplingen IP-nummer och person fungerar ju inte, och de kriminella är ospårbara. Både Magnus och Robin har ju suttit på FRA i över tre år, och har ett förflutet i verkliga livet med bra meriter och erfarenhet av Internet samt ett gediget intresse av säkerhet. Det är synd att de som beslutade om IPRED inte frågade dessa experter, men Sveriges styre håller hårt på traditioner i alla viktiga beslut.

– Hackare är ofta väldigt smarta. De sitter med en bärbar som inte innehåller någonting illegalt och fjärrstyr attackplattformen som ofta står i ett annat land, säger Robin Blokker. På det sättet behöver de bara tillgång till ett olåst trådlöst nätverk med internetuppkoppling. Om någon skulle lyckas spåra attackplattformen och från den leta vidare skulle de bara hitta en ovetande stackare vars nätverk använts som accesspunkt.

Och det lär finnas många sådana stackare i Sverige med tanke på hur långt fram vi hittills har legat avseende Internet-penetrationen.

Vill man skydda Sverige mot IT-attacker är det alltså företagen själva som måste stå för säkerheten och kan inte lita på att nån annan gör det åt dem. Eftersom FRA själva förra året fått erfara en äkta IT-attack som de inte kunde hantera utan deras system gick ner på knä snällt som en vältuktad pudel vet de vad de pratar om och jag tror dem.

Så, kontentan av experternas uttalande är att FRA-lagen inte ger något som helst skydd mot några som helst IT-attacker/yttre hot. Synd bara att IDG glömde fråga om de ändå måste koppla in dessa, i detta avseende värdelösa, avlyssningskablarna, och isåfall om nån berättat för dem varför.

Senaste anledningen jag hörde var iallafall att det skulle skydda mot utländska IT-attacker, men jag har som sagt inte orkat hålla mig uppdaterad på sistone, de kan ha ändrat sig till att de ska skydda oss mot utländska spindlar i bananlådor. Finns trafikstråken kvar? Jag måste läsa på lite känner jag, men först måste jag sjunga en visa.

Hå hej med farbror Frej!
Hej alla barn nu blir det wärsch-program,
titta nu här vad farbror Frej tar fram,
en liten IPRED och nu ska ni höra
vad man med en liten IPRED kan göra.
Fråga FRA och snippelislut
så har vi gjort arbetslös privatsnut!

(ok, tungan snubblade lite där på slutet, men det får duga)


Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Jag har inte sett någon diskussion att FRA:s knutpunkter för tjyvlyssningen skapar också sårbarheter på Internet som inte funnits tidigare.

Det är som att rulla ut röda mattan för diverse skojare och skojar-stater.

Fast det har väl ingen tänkt på, eller??

surgubbe sa...

Dennis Nilsson:
Det införs garanterat sårbarheter, både direkta och indirekta, men det är hemligt.

Och att de läcker information till andra har de ju erkänt, men det är lite hemligt det också.

Men att de inte tänkt på att det är dåligt verkar vara SUPERHEMLIGT